Geschiedenis
Het Burgerweeshuis in Tiel is al in 1563 opgericht. Het huidige gebouw is, in opdracht van de regenten van het weeshuis, in 1905 gebouwd aan de Achterweg in Tiel naar een ontwerp van architect Jacob van den Ban. Het diende ter vervanging van een ouder gebouw aan het Hoogeinde. In het weeshuis waren tot 1943 meestal ca. vijftien wezen ondergebracht. Nu is het een ANBI stichting, die activiteiten steunt die het doel hebben jongeren (met of zonder geestelijke of lichamelijke beperking) in de regio te stimuleren om zich te ontwikkelen.
Een innovatief verduurzamingsadvies
Woningbouwvereniging Thius heeft het pand in 2022 gekocht en wil het blijven gebruiken voor maatschappelijke activiteiten. Maar daarvoor moet er wel een goed verduurzamingsplan komen, want het kost veel geld aan onderhoud en vooral energie. Want onbetaalbare monumenten hebben geen toekomst. De opdracht aan de deelnemers aan de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren is dan ook, met behoud van de historische waarden, een verduurzamingsplan te maken waarmee het Burgerweeshuis weer decennia lang door kan.
Inhoud Leergang Innovatief en Energiebesparend restaureren
De Leergang behandelt de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor monumentaal en beeldbepalend gebouwd erfgoed. Je krijgt de kans om, onder leiding van top-professionals, in multidisciplinaire teams, een innovatief restauratieplan te maken voor een historisch monument. De Leergang bestaat uit zeven, tweewekelijkse bijeenkomsten. Onderwerpen die gedetailleerd aan bod komen zijn o.a. historische waardebepaling, architectonische interventies, kosten, opbrengsten en financiering, installaties, bouwfysica, energiesystemen etc. Maar ook creativiteit en innovatief samenwerken krijgen veel aandacht en dat wordt door veel deelnemers erg gewaardeerd. Wat het leereffect ook enorm vergroot, is dat alle bijeenkomsten in het Burgerweeshuis zelf gehouden worden. Het studie-object is dus altijd bij de hand.
De kracht van multidisciplinair samenwerken
Naast de grote kennis en het enthousiasme van de docenten, komt in de evaluaties van eerdere leergangen het samenwerken met de andere disciplines onder de deelnemers altijd naar voren als een grote meerwaarde. Deelnemers zeggen daardoor in staat te zijn, “te werken mét de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren.” “Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren.”
Meer weten of direct inschrijven?
Wil je meer weten over LIER? Kijk op onze website,
of schrijf je direct in via de HAN.
Hier vind je wat sfeerbeelden het Burgerweeshuis