Op 6 maart jl. sloten we een inspirerende editie van de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren af met de eindpresentaties van beide groepen. Hun uitdaging? Een duurzame en toekomstgerichte herbestemming van het Burgerweeshuis Tiel. Opdrachtgever woningcorporatie Thius was zeer onder de indruk van de resultaten.
Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren
Het GRC en de HAN werken samen in deze leergang, waarin de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed in detail aan de orde komen. Naast de actuele kennis van technieken, materialen en installaties is het delen van kennis en de onderlinge samenwerking tussen studenten en docenten van groot belang. In de zeven bijeenkomsten moesten de deelnemers, verdeeld in twee multidisciplinaire teams, een verduurzamingsplan maken voor een bestaand monument. Dit jaar was dat het Burgerweeshuis in Tiel. Woningbouwvereniging Thius heeft het pand in 2022 gekocht en wil het blijven gebruiken voor maatschappelijke activiteiten. Maar daarvoor moest er een goed verduurzamingsplan komen, want een te duur monument heeft geen toekomst.
Presentatie en beoordeling van de plannen
Onder toeziend oog van de examencommissie – Evert Jan Krouwel, Martin Van Bleek en Eric A. Hulstein – werden de plannen gepresenteerd én beoordeeld. Met trots kunnen we zeggen dat beide groepen hun case succesvol afsloten met een welverdiende 7! Opdrachtgever Woningcorporatie Thius was onder de indruk van de resultaten. Vooral het idee om een kinderdagverblijf te integreren in het Burgerweeshuis werd met veel enthousiasme ontvangen als een prachtige manier om de historische maatschappelijke functie van het gebouw te behouden!
De meerwaarde van interdisciplinaire samenwerking
De diversiteit binnen de groepen zorgde voor een leerzame samenwerking, waarbij deelnemers echt bij elkaar “in de keuken konden kijken”. Dit werd door de cursisten als een enorme meerwaarde ervaren. Dat zorgde ook voor enthousiaste reacties van de deelnemers.
- “Zo’n opleiding als deze hebben we nog nooit meegemaakt!”
- “Veel geleerd van abstract denken. Naar een plan toewerken. De materie aanvliegen van grof naar fijn.”
- “De sprekers in de opleiding verdienen ook veel lof: zo passievol en inspirerend!
We zijn ontzettend trots op de prestaties van onze cursisten en kijken uit naar de positieve impact die hun plannen zullen hebben op de verduurzamingspraktijk van morgen.
Wil je meer weten van de leergang? Kijk op pagina van de HAN of het GRC.
N.B. hier staan nog de opleidingen voor 2024. De plannen voor 2025 kondigen we aan zodra het nieuwe monument bekend is. Je kunt je wel alvast inschrijven voor oktober 2025.