Gemeenten spelen een centrale rol bij erfgoedzorg. In gemeentelijke gidsjes en brochures wordt gewezen op het fraaie cultuurlandschap, de karakteristieke dorpen en historische stadscentra. Vergelijkbare aandacht is er voor erfgoed in structuur- en omgevingsvisies. Inwoners vinden het belangrijk dat de bijzondere gebouwen in de vertrouwde eigen omgeving gekoesterd worden. Ondernemers weten dat een historische of karakteristieke omgeving klanten trekt.
In de meeste processen waarin erfgoed betrokken is, is de gemeente het bevoegd gezag: de gemeente is vergunningverlener voor restauraties en aanpassingen aan monumenten en kent bijna altijd een eigen monumentenlijst. Zeer belangrijk is dat de gemeente het Bestemmingsplan (na 2021: Omgevingsplan) vaststelt. Daarin wordt niet alleen het erfgoed aangeduid, maar wordt ook geregeld wat er met erfgoed mogelijk is.
Erfgoedzorg, of het nu om gebouwde monumenten, archeologie of landschap gaat, vraagt wel vaak om specialistische kennis en ervaring. Welke kennis nodig is, hangt samen met de specifieke opgave. Binnen de erfgoedzorg zijn er dan ook talloze specialismen. Gemeenten kunnen die niet allemaal zelf in huis hebben. Zij hebben deze ook niet constant nodig.
De erfgoedalliantie biedt in Gelderland een basisinfrastructuur. U kunt bij ons terecht met uw vragen op het gebied van erfgoed. Onderwerpen die bij gemeenten in de omgang met erfgoed aan de orde komen, kunnen zeer gevarieerd zijn: over wat er cultuurhistorisch waardevol is aan een monument, over procedures, over mogelijkheden van transformatie en herbestemming, verduurzaming, financiering, over methodes om erfgoed te beschermen, in stand te houden en te ontwikkelen, over participatie en publieksbereik.
In veel gevallen kan een van de partners u direct helpen met een antwoord. En anders kijken we samen wat de beste manier is om een vraag beantwoord te krijgen. Voor een soepel verloop van het proces bieden we ook ondersteuning bij grote projecten. Daarbij houdt iedereen zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Ons erfgoed een mooie toekomst geven lukt namelijk het best als we dat als een gezamenlijke, maatschappelijke opgave aanpakken.
Veelvoorkomende onderwerpen:
- Herbestemming
- Restauratie
- Verduurzaming
- Financiering
- Vergunning
- Beschrijving monument
- Erfgoed beschermen
- Bestemmingsplan