Alleen maar eeuwenoud erfgoed?
De meeste mensen denken bij het woord ‘monument’ aan kastelen en landgoederen uit vervlogen eeuwen, maar niet aan bijvoorbeeld het stadhuis van Arnhem (1968), het oude kantoor van Centraal beheer in Apeldoorn (1972) of een modern landhuis in Epe (1973). Toch zijn dat ‘officiële’ monumenten. Driekwart van de huidige gebouwde omgeving in Nederland dateert zelfs van na de tweede wereldoorlog.
Post ’65-erfgoed
De laatste tijd is de aandacht voor het zogenoemde Post’65-erfgoed snel toegenomen, want het is nu tijd om te bepalen wat ons erfgoed van de toekomst is. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting ERM ontwikkelen programma’s en richtlijnen en Rijk, provincies en gemeenten nemen modern erfgoed in hun monumentenlijsten op. Dat moderne erfgoed is natuurlijk met andere technieken en materialen gebouwd, dan monumenten uit de 14de en 15de eeuw. Zo werden er in de tweede helft van de 20ste eeuw meer staal, kunststoffen en plaatmaterialen gebruikt, dus ook daarvan moet je als restauratietimmerman kennis hebben.
Ook aandacht voor moderne materialen en technieken
De opleiding Technicus Hout en Restauratie behandelt daarom ook het moderne erfgoed. Het is een ‘cross-over’ tussen de opleidingen allround timmerman en allround meubelmaker. Vanuit een gedegen basis van het restauratie-timmeren leer je duurzaam te restaureren. Het oude houtbewerkings-ambacht combineren we met de nieuwste technieken. Gelderland heeft namelijk juist nu grote behoefte aan goed opgeleide hout- en restauratiespecialisten. En ook de Kennis & Kunde-bedrijven (de beste, gecertificeerde aannemers) schreeuwen om vaklieden.
Meer weten?
Dus wat let je om eens kennis te komen maken? Ben je timmerman (in opleiding), werk je al als professional of denk je aan ander werk? Leeftijd is onbelangrijk.
Wil je werken met je hart, je hoofd én je handen? Kijk eens op onze opleidingspagina en download de folder. Je bent ook van harte welkom om eens te komen kijken. Je kunt contact opnemen met Directeur Jan Gersen: 0610 652 396 of opleidingscoördinator Roy Jansen: 0636 318 123. Zij staan je graag te woord.