De planvorming is essentieel voor de kwaliteit van de uitvoering. Keuzes worden gemaakt, de restauratieladder toegepast (als het goed is) , bestekken en werkomschrijvingen conform URL’s opgesteld en aannemers geselecteerd. Tijdens de bouw wordt toezicht gehouden en bijgestuurd. Met de opdrachtgever en vergunningverleners wordt telkens gecommuniceerd en afgestemd. Opgedane projectinformatie en ervaringen worden opgeslagen, gerubriceerd en in een kennissysteem en voor derden beschikbaar gesteld.
Dat is de ideale wereld. De werkelijkheid is helaas anders. De kwaliteit van de planvorming is nog zeer wisselvallig. De URL’s zijn nog lang geen gemeengoed, evenals de restauratieladder. Het toepassen van het restauratiebestek staat nog in de kinderschoenen. Sommige bureaus doen er af en toe een monumentje bij.
Er zijn reeds erkenningsregelingen voor de adviesbureaus en architecten. De Vereniging van Architecten werkzaam in de Restauratie (VAWR) is rond 2005 opgericht en de leden worden getoetst volgens de Gezamenlijke Erkenningsregeling Architecten werkzaam in de Restauratie (GEAR). De firma Hobéon voert de regeling uit en certificeert de architecten. Inmiddels is er een STABU (standaard) restauratiebestek opgesteld.
De ledenlijst van de VAWR die GEAR-gecertificeerd telt 21, vooral in het midden en westen gevestigde bureaus. Het zijn bureaus van enige omvang. Kleine bureaus of individuele architecten en adviseurs zijn (nog?) niet geregistreerd. De stichting ERM heeft URL's voor adviseurs en architecten in beheer.
De Vereniging Adviesbureaus Monumentenzorg (VAM) is een vergelijkbare organisatie die 4 leden telt. Van de 5 leden is er 1 in Gelderland gevestigd. De bedrijven worden gecertificeerd door een andere regeling; nl. Erkenningsregeling MonumentenAdviesbureaus.
Daarnaast speelt er de ontwikkeling van de Beroepservaringperiode voor startende architecten; in een zogenaamd Professional Experience Programme (PEP) wordt er in een periode van minimaal 2 jaar gewerkt aan een beroepsvormende praktijk. Een goede afsluiting geeft toegang tot het zogenaamde architectenregister.
Het lijkt verstandig analoog aan de K&K regeling en naast de bovengenoemde regelingen, ook voor kleine architectenbureaus en adviseurs een regionale (Gelderse) regeling te ontwerpen. Dit past in de ketenbenadering van het beleidsprogramma 'Gelderse Voet' en 'Kwaliteit in de uitvoering'.
De geest van de K&K regeling is dat het vooral een praktische regeling is. Laagdrempelig, gericht op scholing en ontwikkeling en vooral niet te veel papierwerk. Meer informatie? Ernst van der Grijp 06 22018215